Lactoza este un dizaharid ce se găsește în lapte și în produsele lactate. Persoanele care nu pot digera acest glucid se confruntă cu intoleranță la lactoză și sunt nevoite să renunțe la alimentele ce le pot provoca simptome neplăcute. Află în cele ce urmează care sunt cauzele și simptomele intoleranței la lactoză, ce alimente conțin lactoză și ce poți face în cazul în care te confrunți cu această problemă.
Ce este intoleranța la lactoză și de ce apare
Intoleranța la lactoza reprezintă imposibilitatea organismului de a digera și a absorbi lactoza, care se găsește în lapte și produse lactate. Afecțiunea apare atunci când intestinul subțire nu produce suficientă 09lactază, enzima digestivă responsabilă de descompunerea lactozei, astfel încât ea să fie absorbită de organism.
Alimente care conțin lactoză – ce este bine să eviți
Lactoza se regăsește în principal în lapte și produse lactate, cum ar fi iaurtul, brânza sau smântâna. De asemenea, este un ingredient folosit și în alte alimente precum pâinea, cerealele, dulciurile, dressing-urile pentru salată sau produsele de patiserie. De aceea, dacă te confrunți cu intoleranță la lactoză, este recomandat să citești eticheta alimentelor pe care vrei să le cumperi. Verifică dacă produsele respective conțin ingredientele precum:
- Lapte, brânză sau iaurt
- Lapte praf
- Smântână
- Lapte bătut
- Cheag
- Zer
Cum se manifestă intoleranța la lactoză – simptome
Simptomele intoleranței la lactoză pot fi diferite de la persoană la persoană. Ele debutează de obicei la un interval cuprins între 30 de minute și două ore după consumul alimentelor ce conțin lactoză.
Potrivit https://www.hopkinsmedicine.org/, simptomele prin care se manifestă intoleranța la lactoză sunt:
- crampe și dureri abdominale
- amețeli
- balonare
- flatulență
- diaree
Severitatea simptomelor depinde de cantitatea de lactoză consumată și de cât de multă lactază produce organismul. Simptomele intoleranței la lactoză sunt asemănătoare cu ale altor afecțiuni, de aceea este recomandat să consulți medicul de specialitate în momentul apariției acestora.
Și tu te confrunți cu aceste simptome după ce consumi produse lactate? Parcurge acest test pentru intoleranța la lactoză!
Recomandări pentru intoleranță la lactoză
Unele cazuri de intoleranță la lactoză, cum sunt cele cauzate de gastroenterită, sunt doar temporare (simptomele dispar în câteva zile). Însă dacă ne referim la intoleranța la lactoză ca la o afecțiune ce se manifestă pe termen lung, atunci trebuie să ai în vedere o serie de măsuri pe care le poți lua pentru a evita sau a ameliora simptomele neplăcute. Iată ce recomandă National Health Service:
Schimbă-ți obiceiurile alimentare
Este recomandat să eviți mâncărurile și băuturile ce conțin lactoză și să le înlocuiești cu preparate pe bază din plante. De exemplu, în locul laptelui de vacă, poți încerca laptele vegetal, din soia, ovăz sau migdale, iar brânzeturile le poți înlocui cu tofu sau alternative vegane.
Identifică alimentele care îți fac rău
Dacă nu știi cu exactitate ce produs lactat îți provoacă simptome neplăcute, ține evidența alimentelor consumate cu ajutorul unui jurnal alimentar. Astfel, vei putea ști ce alimente să eviți pe viitor.
Consultă un nutriționist sau un dietetician
Specialistul îți poate recomanda alimentele potrivite, astfel încât să eviți apariția simptomelor intoleranței la lactoză și să obții toți nutrienții necesari organismului.
Pentru a putea digera mai ușor produsele lactate preferate, îți recomandăm Lactosolv, capsule cu lactază ce contribuie la îmbunătățirea absorbției lactozei în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză.