Simptome

Acestea sunt simptomele specifice intoleranței la lactoză

O lingură de înghețată, o felie de prăjitură sau un latte: persoanele cu intoleranță la lactoză plătesc deseori un preț mare pentru niște plăceri mici.

În curând, semnele tipice ale intoleranței la lactoză devin vizibile: durere de stomac, flatulență și diaree.

Intoleranța la lactoză este determinată de o cantitate prea mică a enzimei lactază sau de absența ei totală. Lactaza este responsabilă de transformarea lactozei în glucoză și galactoză la nivelul intestinului subțire, astfel încât organismul să poată metaboliza substanțele nutritive. Dacă acest proces nu are loc, lactoza trece nedigerată în intestinul gros, unde este descompusă de bacteriile de aici. În acest proces, apar flatulența și alte simptome specifice. 

Gaze, precum dioxid de carbon și metan, sunt produse în timpul descompunerii bacteriene la nivelul tractului digestiv. Aceste gaze se acumulează în intestin și determină flatulență severă și uneori dureroasă.

Persoanele care încearcă să suprime flatulența cauzată de dioxidul de carbon și metan deseori agravează problema. Dacă gazele nu pot fi eliminate, intestinul se dilată, iar acest lucru cauzează balonare și durere.

Diareea cauzată de intoleranța la lactoză
Diareea cauzată de intoleranța la lactoză Descompunerea lactozei în intestin duce la apariția acidului lactic și a diverșilor acizi grași. Aceste substanțe facilitează pătrunderea prin osmoză a unei cantități mari de apă, care se acumulează și lichefiază scaunul, cauzând de multe ori diaree severă.

Atunci când există un deficit de lactază în organism, pot apărea simptome neplăcute. Animația noastră arată ce procese sunt declanșate de deficitul de lactază la nivel intestinal și ce reacții pot apărea.

Situație normală

Enzima lactază separă lactoză în glucoză și galactoză, care pot fi absorbite la nivelul intestinului subțire.

Problemă

Dacă enzima lactază este inexistentă sau în cantitate insuficientă, lactoza nu poate fi separată și absorbită la nivel intestinal. Apar probleme la nivelul tractului digestiv.

Dignosticare și testare

Cum recunosc intoleranța la lactoză?

Tratament

Ce se poate face în cazul intoleranței la lactoză

Rețete culinare

Sfaturi culinare pentru mese gustoase și sănătoase

LACTOSOLV® - Ajută la absorbția lactozei și susține digestia laptelui și a produselor lactate în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză.