Despre malabsorbția fructozei

Malabsorbția fructozei: Când organismul nostru nu poate absorbi fructoza

Cu toții știm că fructele sunt sănătoase. Mai puțin cunoscut este faptul că, în unele situații, consumul lor poate duce la tulburări digestive. De exemplu, la persoanele cu malabsorbție intestinală, fructoza conținută de fructe și de alte alimente poate crea probleme. Afecțiunea este cunoscută cu denumirea de intoleranță la fructoză și se manifestă în general prin crampe intestinale și flatulență, însă poate afecta serios și ficatul.

Ce este fructoza?

Fructoza (cunoscută și ca zahăr din fructe) este o formă naturală de zahăr care se găsește în fructe și miere de albine. Zahărul de uz casnic (zaharoza) conține, de asemenea, până la 50% fructoză și 50% glucoză. Deoarece fructoza se procesează fără costuri mari, este deseori utilizată în producerea industrială a unor alimente gata preparate, a unor sucuri și a multor alte produse ce poartă mențiunea „cu conținut redus de zahăr”. Descompunerea fructozei are loc aproape integral în ficat, la nivelul căruia produce colesterol VDLD (lipoproteine de densitate foarte mică – așa-numitul colesterol rău).

Care este diferența dintre malabsorbția fructozei și intoleranța la fructoză?

Cele două afecțiuni – malabsorbția fructozei și intoleranța la fructoză – sunt deseori utilizate incorect ca sinonime. De fapt, ele sunt tulburări metabolice distincte. Malabsorbția la fructoză (cunoscută și sub denumirea de intoleranță intestinală la fructoză) este un tip de intoleranță alimentară care se manifestă prin imposibilitatea organismului de a absorbi fructoza prin mucoasa intestinului subțire. Afecțiunea are ca simptome probleme digestive, cum sunt flatulența sau diareea. De asemenea, pe termen lung, poate apărea chiar și afectarea hepatică. Malabsorbția fructozei nu trebuie confundată cu intoleranța ereditară la fructoză, o afecțiune genetică rară, care, în lipsa unei diete corespunzătoare, poate fi amenințătoare pentru viață.

Ce este intoleranța ereditară la fructoză?

Intoleranța ereditară la fructoză este mult mai puțin frecventă decât malabsorbția fructozei. Această afecțiune este cauzată de lipsa din organism a enzimei aldolazei B, al cărei rol este acela de a descompune fructoza. La pacienții cu intoleranță ereditară la fructoză, fructoza poate fi absorbită la nivelul intestinului subțire, dar nu poate fi descompusă corespunzător la nivelul ficatului. Ca urmare, chiar și cantități mici de fructoză pot declanșa complicații grave. Aldolaza B este responsabilă de descompunerea fructozei la nivelul ficatului, rinichilor și intestinului subțire. Când acest proces nu are loc, fructoza 1-fosfat se acumulează în intestinul subțire, ficat și rinichi, ceea ce afectează metabolizarea. Ca urmare, apar tulburări de coagulare, hipoglicemie și, în cazuri mai grave, afectarea ficatului, a rinichilor și a intestinului subțire.

Ce legătură există între fructoză și valorile crescute ale lipidelor sanguine (steatoză hepatică)?

În esență, fiecare individ – indiferent dacă prezintă malabsorbția fructozei sau nu – poate consuma numai o anumită cantitate de fructoză. De obicei, organismul nu are dificultăți în a descompune cantități normale de fructoză. Totuși, în cazul în care cantități mari de fructoză (mai mult de 50 g pe zi) pătrund în organism, acestea pot fi nesănătoase chiar și pentru persoanele care nu au intoleranță la fructoză: când stochează energie, ficatul produce trigliceride, care sunt depozitate sub formă de grăsime, unele la nivelul țesuturilor, altele la nivelul ficatului. Dacă este ingerată o cantitate prea mare de fructoză, aceasta poate duce la valori crescute ale lipidelor sanguine și chiar la boala numită steatoză hepatică non-alcoolică. La începutul anilor 1970, industria alimentară americană a început să înlocuiască, pe scară largă, zahărul din trestie de zahăr cu sirop din porumb cu conținut mare de fructoză. De atunci, fructoza se găsește în dulciuri, alimente gata preparate și în multe alte produse cu conținut caloric scăzut. Consumul de fructoză per individ a crescut cu 20% în ultimele decenii, în paralel cu obezitatea. Steatoza hepatică nonalcoolică a devenit, de asemenea, mult mai prevalentă, mai ales în SUA, și constituie în prezent cauza cea mai frecventă a bolii hepatice cronice la nivel global.

Intoleranța la sorbitol și intoleranța la fructoză

Pe lângă fructoză, alimentele cu conținut caloric redus produse industrial conțin deseori și sorbitol. Ca și fructoza, sorbitolul este un substitut al zahărului. Și în cazul intoleranței la sorbitol, procesul de metabolizare de la nivelul intestinului subțire este afectat în așa fel încât zahărul nu poate fi metabolizat în mod corespunzător sau chiar deloc. Apar simptome precum crampe stomacale, flatulență sau diaree. Persoanele care suferă de malabsorbție a fructozei trebuie să elimine complet sorbitolul din regimul lor alimentar. Sistemul imunitar luptă cu aceste substanțe și are o reacție imună care se poate manifesta prin simptome diverse. O alergie alimentară poate fi diagnosticată cu ajutorul unor teste cu anticorpi.

Cauzele malabsorbției fructozei

Malabsorbția fructozei poate fi ereditară sau poate apărea pe parcursul vieții. Este deseori cauzată de un regim alimentar care include o cantitate de fructoză mai mare decât poate procesa organismul. Totuși, gradul de intoleranță este diferit de la individ la individ și trebuie stabilit de la caz la caz.

Măsurare și testare

Cum se recunoaște malabsorbția fructozei

Recomandări pentru ameliorarea intoleranței la fructoză

Ce puteți face dacă vă confruntați cu malabsorbția fructozei?

Regim alimentar și alimente

Ce trebuie să mâncăm când suferim de malabsorbția fructozei?