Diagnosticare

Identificarea intoleranței la lactoză cauzate de deficit enzimatic

Există diferite moduri de a identifica intoleranța la lactoză. Cea mai simplă metodă este autotestarea: dacă observi că nu mai poți consuma aceleași cantități de lapte și produse lactate ca și până acum fără să ai simptome neplăcute, este posibil să te confrunți cu intoleranță la lactoză. Testele specifice vor stabili un diagnostic clar.

Intoleranța la lactoză: Consultă un medic specialist

Dacă suspectezi că ai intoleranță la lactoză, adresează-te medicului specialist! El îți va recomanda să consumi o anumită cantitate de lactoză, apoi fie va verifica valorile sanguine, fie valorile din aerul expirat, la intervale regulate. 

Testul de toleranță la lactoză, cu măsurarea ulterioară a valorilor glicemiei

Pentru că organismul nu poate descompune parțial sau total lactoza în glucoză și galactoză în cazul deficitului de lactază, după consumul produselor ce conțin lactoză nivelul de glucoză din sânge este scăzut sau nu crește deloc. Ca urmare, valorile glicemiei pot fi utilizate pentru a determina existența intoleranței la lactoză.

Test de toleranță la lactoză cu măsurarea ulterioară a aerului expirat

Dacă nu are loc separarea, lactoza intră în intestinul gros, unde bacteriile o descompun. Aceasta are ca rezultat formarea unor substanțe precum hidrogen, care intră în plămâni prin peretele intestinal și prin fluxul sanguin și este în cele din urmă expirat.

Deci, dacă aerul expirat are un conținut de apă crescut după consumul de lactoză, aceasta indică deficit de lactază.

Test genetic

Testul genetic reprezintă a treia opțiune pentru identificarea intoleranței la lactoză. Prin această metodă relativ nouă, medicul colectează un exsudat al mucoasei bucale. Evaluarea este efectuată de un laborator. Totuși, testul genetic arată posibilitatea ca o persoană să dezvolte deficit primar de lactază în decursul vieții. Cu alte cuvinte, chiar și un rezultat pozitiv nu înseamnă că intoleranța la lactoză s-a instalat deja.

Test de intoleranță

Parcurgeți testul nostru pentru a stabili dacă există posibilitatea de a avea  intoleranță la lactoză, malabsorbție la fructoză sau intoleranță la histamină. Totuși, aveți în vedere că aceasta este doar o evaluare și nu înlocuiește o diagnosticare completă efectuată de către medic! Începeți testul.

Analiza hidrogenului din aerul expirat

Testul din aerul expirat poate stabili dacă există intoleranță la lactoză.

Simptome ale intoleranței la lactoză

Intoleranță

Tratament

Ce se poate face în cazul intoleranței la lactoză

LACTOSOLV® - Ajută la absorbția lactozei și susține digestia laptelui și a produselor lactate în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză.

Rețete culinare

Sfaturi culinare pentru mese gustoase și sănătoase