Nutriție și alimente

Histamina în regimul alimentar

Dacă ai o reacție de hipersensibilitate la histamină, trebuie să acorzi mai multă atenție alimentelor consumate. Unele alimente conțin o cantitate mare de histamină. În plus, poți consuma substanțe care cresc eliberarea histaminei în organism (eliberatori de histamină) sau care pot bloca enzima endogenă DAO.

Cât de multă histamină există în alimente?

Poți descărca o listă din cele mai frecvente alimente aici.

Un regim alimentar cu nivel redus de histamină ajută?

Dacă organismul tău are o reacție de hipersensibilitate la histamină, se recomandă eliminarea din meniu a alimentelor bogate în histamină. Eliminarea completă este imposibilă dacă îți dorești un regim echilibrat, dat fiind că alimentele fără histamină sunt foarte rare. În general, alimentele proaspete, neprocesate au conținut redus de histamină. Produsele depozitate, conservate sau prelucrate au un conținut crescut de histamină.

Renunțați la histamină definitiv?

În cazul unui deficit enzimatic temporar, poate fi suficient să eviți alimentele cu conținut crescut de histamină timp de două săptămâni. Durata dietelor cu conținut redus de histamină poate fi foarte lungă. Prin urmare, trebuie să te adresezi medicului.

Alcool

Alcool

Fii atent la alcool: Chiar și cantități mici pot afecta sever acțiunea enzimei DAO.

Vin

Procesul de fermentație stimulează formarea histaminei. Vinul roșu conține o cantitate deosebit de mare de histamină.

Ceai negru​

Ceai negru

Ceaiul negru are aroma caracteristică din fermentarea frunzelor. Din păcate, conținutul de histamină crește în timpul acestui proces.  

Cacao și ciocolată​

Cacao și ciocolată

Deși cacao și ciocolata nu conțin aproape deloc histamină, alte substanțe din aceste produse blochează enzima DAO. De aceea, acestea sunt substanțe eliberatoare de histamine. Cât de bine este tolerată ciocolata depinde de conținutul de cacao. Persoanele cu intoleranță la histamină ar trebui să se limiteze, în general, la a consuma ciocolată cu lapte, cu conținut redus de cacao.

Brânza

Brânza

Brânza proaspătă este, în general, mai ușor digerabilă decât sortimentele maturate, cum sunt parmezan, camembert, harzer sau cheddar. Histaminele se găsesc, în principal, în și sub coajă.

Fructe

Fructe

În general, persoanele cu intoleranță la histamină pot consuma, fără probleme fructe. Trebuie să fie atente la citrice, banane, kiwi, fragi și căpșune, toate pot crește semnificativ nivelul de histamină din organism. Trebuie să evite fructele prea coapte și pe cele conservate din cauza conținutului mai mare de histamină. 

Nuci

Nuci

Similar diverselor tipuri de fructe, nucile pot crește și ele eliberarea de histamină în organism.

Pâine​

Pâine

Procesul de fermentație care implică maia duce deseori la un conținut mare de histamină în pâine. Ca urmare, trebuie evitată pâinea cu maia, care trebuie să crească înainte de coacere. Pâinea neagră, cum sunt pâinea de secară și pesmeții, sunt mai potrivite decât pâinea albă pufoasă. 

Apă, cafea și ceai
Cartofi, orez și paste
Produse din cereale
Lactate proaspete
Legume
Ierburi aromatice și condimente
Carne proaspătă, carne de pui și pește
Ulei vegetal
Previous
Next

Accent pe alimentele proaspete

Consumați alimente proaspete cât de mult posibil.

Evitați perioadele lungi de depozitare.

În mod ideal, preparați legumele proaspete în aceeași zi. Evitați perioadele lungi de păstrare.

Cumpărați puțin și des

Este mai bine să cumpărați cantități mici mai mult de o dată pe săptămână decât cantități mari o dată pe lună.

Pregătiți meniul pentru fiecare săptămână

Gândiți-vă la un meniu pentru fiecare săptămână și faceți cumpărături în funcție de acesta.

Evitați să cumpărați mâncare gata preparată.

Nu cumpărați pe cât posibil mâncare gata preparată, alimentele conservate și congelate.

Alegeți brânza proaspătă.

La raionul brânzeturi, alegeți brânză proaspătă. Consumați cu moderație sortimente de brânză maturată, cum sunt parmezan, Brie sau Cheddar.

Evitați aditivii alimentari.

Aditivii, cum sunt glutamat, benzoat, coloranți, sulfiți și nitriți, cresc secreția de histamină din organism.

Intoleranța la histamină

Ce alimente conțin un nivel crescut de histamină? Să vedem!

Simptome​

Cum se identifică reacțiile uzuale ale intoleranței la histamină

Diagnosticare și testare

Diagnosticarea intoleranței la histamină: Dificilă, dar nu imposibilă