Despre intoleranța la histamină

Intoleranța la histamină - intoleranța la tot ce este gustos

Oboseală, dureri de cap, probleme cu stomacul, erupții cutanate temporare, palpitații și amețeli, deseori asociate cu simptome inexplicabile cu cauză greu de identificat. Testele alergice și alte investigații nu descoperă nimic relevant. Motivul acestor neplăceri poate fi intoleranța la histamină.

Ce este histamina?

Histamina este un mediator chimic. Este produsă de organism și se găsește în tot corpul. În termeni de biochimie, histamina este una dintre aminele biogene. Fiind o substanţă cu rol de mediator chimic, histamina are diferite funcţii în organism. În principal, histamina acţionează ca un mediator al proceselor inflamatorii în reacţiile alergice. Ca neurotransmiţător, intervine, printre altele, în reglarea ritmului somn-veghe şi în controlul apetitului, precum şi în capacitatea de învăţare şi memorare.

Histamina este produsă de celulele organismului uman, dar poate proveni şi din afara organismului, respectiv din alimentele pe care le consumăm. În special produsele maturate, cum sunt vinul roșu și brânza maturată, conțin o cantitate mare de histamină. Alte alimente, cum sunt ananasul și ciocolata, sunt printre alimentele eliberatoare de histamină: deși conțin un nivel redus de histamină, o eliberează suplimentar în intestinul subțire. Alimentele care conțin sau eliberează histamină pot fi, de obicei, consumate fără probleme, deoarece enzima diaminoxidaza (DAO) descompune histamina.

De ce unele persoane nu pot tolera histamina?

Lipsa enzimei DAO înseamnă că organismul nu mai poate descompune histamina din alimente. Problemele cauzate de histamină pot fi temporare sau permanente (cronice). Un exces de histamină poate fi prezent temporar în organism din cauza intoxicației cu pește, alimentelor cu conținut crescut de histamină, stresului sau exercițiului fizic intens. Dacă organismul nu are o cantitate suficientă de DAO, aceasta poate determina apariția anumitor simptome. Alcoolul sau medicamentele – chiar în cantități mici – pot împiedica temporar acțiunea DAO. Un deficit enzimatic temporar de acest fel poate afecta pe oricine și duce la apariția tulburărilor. Formarea enzimelor DAO poate fi, de asemenea, afectată genetic sau cauzată de boli intestinale inflamatorii cronice, cum este boala Crohn sau boala celiacă. În acest caz, este vorba de un deficit enzimatic permanent.

Aș putea avea o alergie la histamină?

Pentru a fi clari de la început: nu există alergie la histamină. În cazul unei alergii, sistemul imunitar tratează substanțele inofensive ca pe agenți patogeni: formează anticorpi împotriva intrușilor suspectați. Acești anticorpi „memorează fețele” intrușilor suspectați și dau alarma imediat ce substanța intră în corp. Ca urmare, sistemul imunitar își scoate artileria – este declanșată o reacție alergică. Deci, cum un produs antihistaminic vine în ajutorul multor persoane care suferă de alergii? Simplu: ca mesager, histamina este mult implicată într-o reacție alergică. Antihistaminele întârzie mesagerul, astfel atenuând simptomele alergiei.

Ce este alergia la vinul roșu?

Pentru mulți, un pahar de vin roșu face parte, pur și simplu, dintr-o seară relaxantă. Totuși, a doua zi dimineață, mulți se simt rău și nu din cauza alcoolului. De fapt, simptomele intoleranței apar deseori după ce am savurat un pahar de vin roșu pentru că multe vinuri conțin histamină. Cu cât vinul este mai vechi, cu atât nivelul de histamină este mai mare. Conținutul de histamină variază semnificativ în funcție de vârsta vinului, varietate și țara de origine. Similar histaminei, alte ingrediente, cum sunt sulfiți sau tiramină, pot determina reacții de intoleranță. În plus, vinurile roșii pot conține proteine la care unii oameni pot dezvolta o reacție alergică. Important: Dacă observați că ceva este în neregulă după ce consumați cantități mici de vin roșu, adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a efectua un test alergic.

Cine este mai predispus la intoleranța la histamină?

Procentul persoanelor care nu pot descompune suficient histamina este mai mare în rândul femeilor. Tulburările devin vizibile în timpul menopauzei. Prin urmare, unii medici consideră că există o relație între histamină și hormoni. Un factor care vine în sprijinul acestei ipoteze sunt durerile menstruale, care sunt parte dintr-o lungă listă de simptome.

Intoleranța la histamină și sarcina - ce trebuie reținut?

În timpul sarcinii, în multe cazuri, tulburările cauzate de histamină dispar în mod „miraculos” datorită secreției crescute de DAO. Nivelul enzimei de protecție se triplează în timpul sarcinii. Scopul presupus al acesteia este de a proteja embrionul împotriva histaminei. După naștere, nivelul DAO revine la valoarea inițială și intoleranța poate reapărea.

Ajutor: copilul meu are o sensibilitate la histamină?

Finalizarea procesului alăptării, flatulența sau erupțiile temporare pe piele le pot face pe mame să creadă că bebelușul lor nu poate descompune histamina în mod adecvat – mai ales dacă prezintă ele însele această intoleranță.

În multe cazuri, tulburările de care suferă copilul provin din alte cauze care pot fi ușor explicate și tratate

În prezent, nu există statistici privind numărul de copii și tineri sensibili la histamină. Pe baza cercetărilor existente, experții în medicină consideră că problemele legate de histamină apar, deseori, de-a lungul timpului.

Există o relație între histamină și sport?

Da, există. Sportul de anduranță și exercițiile fizice intense cresc semnificativ secreția de histamină în corp. Scurte perioade de efort intens de 3-5 minute sunt suficiente. Dacă nu există un deficit enzimatic cronic, nivelul crescut al histaminei scade la valoarea inițială după o perioadă de odihnă.

Lista alimentelor

Alimente care conțin histamină?

Simptome

Cum se identifică reacțiile obișnuite ale intoleranței la histamină?

Diagnostic

Diagnosticarea intoleranței la histamină: Dificilă, dar nu imposibilă.