Alergie sau intoleranță alimentară: diferențe, caracteristici și diagnostic

Consumul anumitor alimente provoacă la unele persoane reacții neplăcute, ce pot fi cauzate de alergii sau intoleranțe alimentare. Ambele afecțiuni au simptome asemănătoare, de aceea ele sunt deseori confundate. Află mai departe care sunt diferențele dintre alergiile alimentare și intoleranțele alimentare și cum sunt realizate testele pentru identificarea lor!

Cum diferențiem alergia alimentară de intoleranța alimentară?

Alergie sau intoleranță alimentară? Alergiile alimentare apar atunci când sistemul imunitar reacționează la unele mâncăruri. Chiar și o cantitate foarte mică dintr-un aliment pe care corpul îl respinge poate determina apariția unui set de simptome ce pot fi grave sau care pot pune chiar viața în pericol. Iată care sunt acestea, potrivit www.mayoclinic.org/:

  • Erupții, mâncărimi sau eczeme
  • Umflarea buzelor, a feței, a limbii, a gâtului sau a altor părți ale corpului
  • Durere abdominală, diaree, greață și vărsături
  • Amețeli, leșin sau chiar șoc anafilactic

 

În schimb, intoleranțele alimentare afectează doar sistemul digestiv. Potrivit my.clevelandclinic.org, simptomele sunt:

  • Dureri abdominale
  • Diaree
  • Flatulență și balonare
  • Dureri de cap
  • Arsuri la stomac

Atunci când te confrunți cu o intoleranță la un anumit aliment, poți consuma o cantitate mică din alimentul respectiv fără a experimenta apoi simptome neplăcute. Mai mult decât atât, în cazul intoleranței alimentare, poți preveni apariția reacțiilor neplăcute. De exemplu, în cazul intoleranței la lactoză, suplimentele cu lactază ajută la digestia alimentelor care conțin lactoză.

Cauze intoleranțe alimentare:

  • Absența unei anumite enzime necesare pentru digestia corespunzătoare a unor alimente – de exemplu, intoleranța la lactoză
  • Sensibilitate la aditivii alimentari, de exemplu sulfiții. Aceștia sunt folosiți pentru a conserva fructele uscate, conservele sau vinul și pot cauza crize de astm la persoanele sensibile la aditivii alimentari, arată mayoclinic.org/.

 

Cauze alergii alimentare:

Alergiile alimentare sunt cauzate de faptul că sistemul imunitar tratează proteinele din unele mâncăruri ca pe amenințări. Sunt eliberate anumite chimicale, care duc la apariția unei reacții alergice. Aproape orice aliment poate cauza o alergie alimentară, dar cele mai frecvente sunt laptele, ouăle, alunele, peștele, unele fructe și legume.

Ce investigații se recomandă pentru diagnosticarea alergiilor și intoleranțelor?

Pentru diagnosticarea alergiei alimentare, medicul va lua în calcul următorii factori:

  • Simptomele – oferă-i medicului specialist cât mai multe detalii despre simptomele cu care te confrunți – ce aliment provoacă reacțiile neplăcute, care este durata acestora
  • Istoricul de alergii al familiei – verifică dacă în familia ta mai există persoane care se confruntă cu acest gen de problemă
  • Examinarea fizică – consultația poate identifica sau exclude alte probleme medicale
  • Testul alergologic cutanat – pielea este expusă unor substanțe considerate responsabile pentru declanșarea alergiei, apoi sunt observate reacții alergice locale
  • Un test de sânge – acesta poate verifica răspunsul imunitar la anumite alimente prin măsurarea imunoglobulinei E.

 

Pentru a diagnostica intoleranța alimentară, cele mai frecvente metode de testare sunt:

  • Teste de sânge: acestea măsoară nivelurile de imunoglobulină G (IgG)
  • Teste genetice: prin intermediul lor, este determinată capacitatea organismului de a tolera lactoza sau glutenul, de exemplu
  • Testul respirator: expunerea la anumite alimente poate determina apariția unor dificultăți de respirație

 

De asemenea, mai poți folosi și aceste metode de identificare a alimentelor pe care organismul tău nu le tolerează:

  • Metoda eliminării – medicul îți poate propune să elimini alimentele despre care crezi că îți fac rău, pentru o săptămână sau două, apoi să le reintroduci unul câte unul în dieta ta. Acest proces te poate ajuta să identifici ce simptome îți provoacă fiecare aliment.
  • Jurnalul alimentar – notează într-o agendă ce mănânci în fiecare zi, dacă ai simptome după ce consumi anumite alimente și la ce interval de timp apar reacțiile neplăcute. După o săptămână, parcurge acest jurnal și identifică ce alimente îți creează probleme.

Descoperă pe site-ul nostru ce tipuri de intoleranțe alimentare există și ce poți face pentru ameliorarea simptomelor!

Surse:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/food-allergy/expert-answers/food-allergy/faq-20058538#:~:text=A%20true%20food%20allergy%20affects,and%20causes%20less%20serious%20symptoms.

https://www.nhs.uk/conditions/food-allergy/causes/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21688-food-intolerance

DISTRIBUIE:

Citește mai multe