Nutriție și alimente

Acordă atenție alimentației

Este nevoie de regim alimentar dacă suferim de malabsorbția fructozei?

Persoanele care suferă de malabsorbția fructozei (intoleranță intestinală la fructoză) trebuie să acorde o atenție deosebită alimentelor pe care le consumă. Monitorizarea atentă a conținutului de fructoză din alimente depinde de gradul intoleranței la fructoză: multe persoane cu malabsorbție la fructoză pot consuma cantități mici de fructoză, fără probleme majore.

Fructoza, folosită frecvent în industria alimentară

Fructoza nu se găsește doar în fructe și legume, ci este utilizată frecvent ca zahăr lichid în alimente fabricate industrial, deoarece este de aproximativ 2,5 ori mai dulce decât glucoza, deși conține mai puțini carbohidrați. În plus, în industria alimentară se preferă utilizarea zahărului lichid deoarece este mai puțin costisitor de transportat, depozitat și procesat.

Fructe

Tipuri diferite de fructe

După cum sugerează denumirea de „zahăr din fructe”, fructele conțin o cantitate mare de fructoză. O concentrație extrem de mare se găsește, spre exemplu, în struguri, mere și pere.

Legume

Diverse legume

Ca și fructele, legumele conțin și fructoză. De exemplu, ardeii grași, diversele tipuri de varză și sfeclă au un conținut foarte mare de fructoză.

Sucuri

Sucurile de fructe, siropul de fructe și băuturile răcoritoare

Consumul de lichide este important. Totuși, se recomandă precauție în cazul sucurilor: cele pe bază de fructe conțin și fructoză. Cantitățile de fructoză sunt chiar mai mari în băuturile răcoritoare și siropurile de fructe deoarece fructoza este adăugată acestor produse cu rol de îndulcitor. Același lucru se aplică și compoturilor și jeleurilor din fructe.

Dulciuri

Dulciurile

Fructoza este utilizată pe scară largă cu rol de îndulcitor în fabricarea multor produse, inclusiv a celor ce poartă mențiunea „cu conținut redus de fructoză”. Prin urmare, trebuie să citiți cu atenție etichetele produselor pe care vreți să le cumpărați, mai ales dacă aveți malabsorbție la fructoză.

Alimentele prelucrate industrial​

Alimentele prelucrate industrial

Unele alimente gata preparate, chipsurile din cartofi și anumite produse coapte sunt doar câteva dintre produsele îndulcite industrial. În cele mai multe cazuri, acestea conțin și fructoză.
Mierea de albine
În topul listei alimentelor care conțin fructoză este mierea de albine, cu 37,5 g de fructoză la 100 g.
Stafidele
Acestea sunt mici și dulci și de aceea, prezintă un risc pentru persoanele cu intoleranță la fructoză: stafidele au un conținut de fructoză de 32,3 g la 100 g.
Curmalele
Curmalele sunt, pe bună dreptate, considerate extrem de sănătoase. Dar, la un conținut de 31,3 g de fructoză la 100 g, aceste fructe mici și dulci conțin și o cantitate mare de fructoză.
Strugurii
Strugurii au din plin substanțe sănătoase și nu conțin aproape deloc grăsimi, dar au un conținut de fructoză de 7,6 g la 100 g,
Perele
O zicere veche spune să nu comparăm mere cu pere. Dacă o faceți, veți afla că perele depășesc merele în privința conținutului de fructoză: cu 6,7 g la 100 g, cu 1 g mai mult decât merele (5,7 g).
Previous
Next

Cum să faceți față intoleranței la fructoză

Ce se poate face cu privire la malabsorbția fructozei?

Test al deficitului enzimatic

Am deficit enzimatic? Mergeți la testul privind deficitul enzimatic.

Rețete delicioase

Nathalie Helitman, blogger și autor de cărți de gătit a alcătuit o colecție de rețete cu conținut redus de histamină, lactoză și fructoză – sunt gustoase, proaspete și, cel mai important, bine tolerate.