Intoleranță Alimentară

Intoleranța alimentară - ce înseamnă defapt?

Alimentele ne asigură substanțele nutritive vitale: carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Dar unele elemente componente ale alimentelor sau metaboliții lor pot determina neplăceri, cum sunt: durere de cap, probleme digestive, erupții pe piele însoțite de mâncărime și oboseală.

Intoleranța la histamină

Alimente care conțin histamină

Intoleranța la lactoză​

Dificultatea de a digera alimente ce conțin lactoză

Malabsorbția fructozei​

Când organismul nostru nu poate absorbi fructoza

Rețete delicioase

Nathalie Helitman, blogger și autor de cărți de gătit a alcătuit o colecție de rețete cu conținut redus de histamină, lactoză și fructoză – sunt gustoase, proaspete și, cel mai important, bine tolerate.

Intoleranța alimentară explicată simplu

Alimentele ne asigură substanțele nutritive vitale: carbohidrați, proteine, grăsimi, vitamine și minerale. Dar unele elemente componente ale alimentelor sau metaboliții lor pot produce neplăceri cum sunt: durere de cap, probleme digestive, erupții pe piele însoțite de mâncărime și oboseală. În aceste cazuri vorbim despre o intoleranță alimentară. A nu se confunda cu alergiile alimentare, în care organismul identifică elementele din alimente ca fiind nocive și luptă împotriva lor.

Cum apare o intoleranță alimentară?

O intoleranță alimentară apare pentru că organismul nu are suficiente instrumente necesare pentru a metaboliza anumite substanțe din alimente. Aceste instrumente se numesc enzime. Ele îndeplinesc roluri esențiale în organismul uman. De O intoleranță alimentară apare pentru că organismul nu are suficiente instrumente necesare pentru a metaboliza anumite substanțe din alimente. Aceste instrumente se numesc enzime. Ele îndeplinesc roluri esențiale în organismul uman. De exemplu, acestea descompun nutrienții mari în părți mici, protejează organismul împotriva substanțelor nocive, vindecă leziuni și multe altele. Totuși, multe persoane suferă de un deficit de enzime, din diverse motive: modul de viață modificat al societății actuale, noi obiceiuri alimentare și alte influențe externe care indică absența anumitor enzime. Această absență se poate manifesta sub forma unei intoleranțe alimentare.

Te simți rău după ce consumi anumite alimente? Ai avut simptome de intoleranță alimentară?

Cum se manifestă o intoleranță alimentară?

Intoleranța la diverse alimente poate avea diverse manifestări. Cele mai frecvente simptome pot fi durere de stomac, probleme digestive, cum sunt diaree, constipație sau flatulență, durere de cap, erupții pe piele (deseori însoțite de mâncărimi), amețeli sau oboseală.

Care este diferența dintre intoleranța alimentară și alergii alimentare?

În cazul intoleranței alimentare, organismul nu poate metaboliza anumite elemente componente ale alimentelor. În schimb, în cazul unei alergii, sistemul imunitar este confuz. Anumite substanțe din alimente sunt considerate de către organism, în mod greșit, agenți patogeni din cauza unei funcționări incorecte a organismului.

Sistemul imunitar luptă cu aceste substanțe și răspunde cu o reacție imună, care se poate manifesta prin simptome diverse. O alergie alimentară poate fi diagnosticată cu ajutorul unor teste adecvate cu anticorpi.

Simptomele tipice ale unei alergii alimentare:

O intoleranță alimentară poate apărea oricând. Problemele sunt, deseori, conectate de cantitatea de alimente consumate.
Aceasta înseamnă că pot fi consumate fără probleme cantități mici dintr-un aliment. Simptomele apar după consumul unor cantități mari și, de multe ori, după o anumită perioadă de timp.

Ce este un deficit de enzime?

O intoleranță alimentară apare, mai ales, dacă organismului îi lipsesc instrumentele esențiale pentru metabolizarea corectă a alimentelor. De aceea, o astfel de intoleranță este deseori numită deficit.

Ce sunt enzimele?

Știi ce ai în comun cu aluatul? Răspuns: Ai nevoie de enzime.
De fapt, sensul inițial al cuvântului grecesc „enzimă” este „aluat”. Ca și în organismul uman, enzimele declanșează reacții chimice în procesul de producere a pâinii. Dacă organismul ar fi o mașină, atunci enzimele ar fi bujiile metabolismului. Ele permit corpului să utilizeze combustibilul vital din alimente.

Ce funcție au enzimele?

Enzimele se găsesc în tot organismul: în sânge (enzime plasmatice), în celule (enzime celulare) sau sunt eliberate de celule pentru a-și îndeplini funcția. Rolurile lor sunt, prin urmare, diverse: convertesc substanțele nutritive în energie și componente celulare, distrug toxinele din organism, vindecă leziuni și ne apără cu succes împotriva bolilor. Pe scurt, corpul nostru nu ar funcționa fără ele. Deci, dacă lipsește o anumită enzimă (fie de la naștere, fie mai târziu în viață), pot apărea multe probleme de sănătate.

Enzimele digestive - o scurtă prezentare

Enzimele digestive sunt printre cele mai importante enzime. După cum le spune și numele, sunt implicate în descompunerea substanțelor nutritive. Sunt prezente în intestinul subțire, de exemplu, și în salivă, pancreas și stomac. Acestea sunt specializate în descompunerea anumitor substanțe nutritive. De exemplu, peptidazele sau proteazele descompun proteinele din alimente. Amilazele procesează carbohidrații – aceștia includ enzima lactază care descompune lactoza. Un alt rol al enzimelor în tractul digestiv este a ne împiedica să ingerăm elemente constitutive ale alimentelor care nu ne sunt benefice. Aceste enzime protectoare includ diaminoxidaza sau enzima DAO. Aceasta asigură descompunerea histaminei în exces.

Care sunt simptomele deficitului enzimatic?

Deficitul de enzime poate avea o varietate de manifestări. Din păcate, problemele nu sunt specifice, adică pot fi determinate și de alte tulburări. Simptomele următoare pot indica un deficit enzimatic: probleme gastrointestinale, durere de cap, modificări la nivelul pielii, mâncărime, atacuri de astm bronșic, febră, depresie, oboseală, hiperactivitate, amețeli, hipertensiune arterială, valori crescute ale lipidemiei sau steatoză hepatică non-alcoolică. Simptomele pot apărea individual sau în diverse combinații, mai ales după consumul unor anumite alimente.

Cum se poate trata deficitul de enzime?

Dacă este evident că deficitul unei anumite enzime determină problemele, există două opțiuni. Mai întâi, nu mai consumați alimentele pe care organismul nu le mai poate procesa adecvat sau împotriva cărora nu poate lupta. Există produsele fără lactoză pentru persoanele cu intoleranță la lactoză, spre exemplu. Totuși, nu este mereu posibil să se evite anumite componente din alimente. Spre exemplu, la o petrecere, când călătoriți sau la restaurant, nu poți întotdeauna să știi cu certitudine că substanța netolerată nu se găsește în farfuria ta.

În aceste cazuri, este util să suplimentezi enzimele lipsă. Suplimentele de acest tip atenuează problemele și îmbunătățesc calitatea vieții. Cu ajutorul lor, persoane afectate de intoleranțele alimentare se pot bucura de o alimentație variată!

Poftă bună!