Nutriție și alimente

Cum să mânânci adecvat când suferi de intoleranță la lactoză

Schimbarea regimului alimentar este una dintre variantele pe care trebuie să le iei în calcul dacă suferi de intoleranță la lactoză. O dietă fără lactoză nu înseamnă un regim lipsit de diversitate. Poți consuma pește, carne, legume, cartofi, fructe și orez, care nu conțin lactoză. În schimb, pâinea, cârnații, dulciurile și alimentele gata preparate trebuie consumate cu precauție: deseori acestea conțin lactoză ca potențiator de aromă, agent de legare sau stabilizator. De aceea este nevoie să citești cu atenție lista ingredientelor înainte de a achiziționa un anumit produs alimentar.

Evitați supa instant, ciocolata etc.

O opțiune este trecerea la o dietă fără lactoză. Peștele, carnea, legumele, cartofii, fructele și orezul nu conțin deloc lactoză. Pacienții cu intoleranță la lactoză pot consuma, prin urmare, aceste alimente, fără probleme, cu condiția să nu utilizeze atunci când le prepară produse care conțin lactoză. În schimb, pâinea, cârnații, dulciurile și alimentele gata preparate trebuie consumate cu precauție: deseori conțin lactoză ca potențiator de aromă, agent de legare sau stabilizator. Pentru a evita problemele, citiți cu atenție lista ingredientelor.   

Laptele praf

Laptele praf

Laptele praf degresat este pe primul loc pe lista de produse care conțin lactoză: 100 g conțin până la 50% lactoză!

Laptele condensat

Laptele condensat

Persoanele cu intoleranță la lactoză trebuie să evite laptele condensat în cafea: laptele dulce, condensat, conține până la 12,5 g de lactoză la 100 g.

Înghețată

Înghețată

Este unul dintre cele mai iubite deserturi, dar are un conținut ridicat de lactoză: până la 6,9 g la 100 g. Înlocuiește-o cu înghețată preparată chiar de tine, din fructe proaspete!

Brânza procesată

Brânza procesată

Brânza are în general un conținut ridicat de lactoză Alege sortimente precum parmezanul, șvaițerul sau brânza cheddar, care sunt mai ușor de digerat deoarece, în timpul preparării acestor sortimente, lactoza este eliminată aproape în totalitate.

Iaurtul

Iaurtul

Deși iaurturile conțin bacterii care ajută la echilibrul digestiv, aceste produse au deseori adaos de lapte praf. Ca urmare, pot avea un conținut de lactoză de până la 6 g per 100 g. Poți opta pentru iaurtul grecesc, care are un conținut scăzut de lactoză.

Lactoză: Totul ține de doză

Severitatea reacțiilor declanșate de anumite alimente depinde de doi factori: conținutul de lactoză și concentrația individuală a enzimei lactază la nivel intestinal. Mulți pacienți nu prezintă probleme când consumă cantități mici de lactoză.

Pentru a te bucura de alimentele care în mod normal îți provoacă simptome neplăcute, îți recomandăm LACTOSOLV®, supliment alimentar ce susține digestia lactozei.

Lactoza în alimente

Ce alimente conțin lactoză

Simptome ale intoleranței la lactoză

Acestea sunt reacțiile cele mai frecvente.

Rețete delicioase

Nathalie Helitman, blogger și autor de cărți de gătit, a alcătuit o colecție de rețete cu conținut redus de histamină, lactoză și fructoză – sunt gustoase, proaspete și, cel mai important, bine tolerate de organism.

LACTOSOLV® - Ajută la absorbția lactozei și susține digestia laptelui și a produselor lactate în cazul persoanelor cu intoleranță la lactoză.