Rețete

Gustos și sănătos: Cum să preparați feluri cu conținut redus de histamină

Nu e greu să prepari feluri de mâncare cu conținut redus de histamină dacă sunt urmate trei reguli de bază:

Risotto cu sparanghel, cu conținutul redus de histamină

Simplu de preparat, de vară și ușor de digerat. Sparanghel verde, dovlecel proaspăt și mazăre suculentă – delicios și sănătos!

Timp de preparare: 30 minute Dificultate: Ușor
Conținut acordeon

Ingrediente pentru 2 persoane:

1 ceapă albă, mică 1 linguriță de ulei de măsline
1 lingură de bază de legume, fără drojdie 150 g orez pentru risotto (Arborio)
1 legătură de sparanghel verde
½ de dovlecel
50 g mazăre congelată Atenție: mazărea conține histamină. Dacă nu o tolerați, înlocuiți cu altă legumă.)
O mână de verdeață sau ierburi aromatice proaspete (de exemplu, mărar, pătrunjel, mentă)
Sare și piper după gust

Creson și parmezan pentru garnitură (opțional)

Mod de preparare
Pasul 1:
Dați în clocot 750 ml de apă cu bază de legume. În același timp, tocați mărunt ceapa, puneți-o într-o tigaie mare cu ulei de măsline și sotați până devine transparentă.

Pasul 2:
Puneți orezul într-o tigaie, cu o parte din baza de legume, și sotați. Imediat ce lichidul este absorbit, amestecați continuu și adăugați baza de legume. Acest pas durează aprox. 20 minute.

Pasul 3:
Între timp, spălați și tocați mărunt legumele. În ultimele 7 minute de preparare, adăugați legumele și amestecați până orezul este gata și legumele sunt al dente.
Adăugați verdețurile înainte de servire. Asezonați cu sare și poper după gust și serviți cu crecon și/sau parmezan.

Notă:
Aveți grijă când preparați acest fel pentru că mazărea conține histamină. Reacțiile sunt diverse la alimentele cu conținut de histamină. Unele persoane pot tolera mazărea în ciuda histaminei, altele pot avea probleme.
Dacă nu tolerați mazărea, ideal este să nu o folosiți și să o înlocuiți cu altă legumă, de exemplu, dovlecel. Sunt disponibile aici informații despre alimentele care conțin histamină și despre substanțele care eliberează histamină.

Puteți găsi alte rețete video aici.

Granola crocantă, cu conținut redus de histamină

Acest musli cu conținut redus de histamină, din nuci delicioase, fulgi de cocos și fructe uscate, asigură un început grozav al zilei!

Timp de preparare: 35 minute Dificultate: Ușor

Ingrediente:
130 ml sirop de arțar
4 linguri de ulei de cocos
200 g ovăz (fără gluten, după caz)
150 g migdale
60 g nuci de macadamia
60 g fistic
50 g semințe de dovleac
20 g șemințe decojite
½ linguriță scorțișoară măcinată
½ linguriță vanilie măcinată 35 g fulgi de cocos
120 g fructe uscate, bio (merișoare stafide, curmale, caise)/fungi de ciocolată

Mod de preparare

Pasul 1:
Preîncălziți cuptorul la 170 °C și puneți hârtie de copt pe tava cuptorului.
Tocați mărunt migdalele, nucile de macadamia și fisticul, puneți-le într-un bol mare împreună cu ovăzul, semințele de dovleac și semințele decojite, scorțișoara și vanilia și amestecați.

Pasul 2:
Puneți uleiul de cocos și siropul de arțar într-o tigaie mică și încălziți ușor până când totul s-a topit. Adăugați amestecul de musli și amestecați totul bine. Întindeți amestecul pe tavă și coaceți la cuptor timp de 25 minute până când amestecul devine auriu. După 15 minute, adăugați fulgii de cocos și amestecați o dată.
După coacere, scoateți tava din cuptor și lăsați să se răcească.

Pasul 3:
Între timp, tocați mărunt fructele uscate și întindeți-le pe musli. Amestecați cu grijă cu o lingură de lemn și păstrați într-o cutie etanșă sau borcan cu capac cu filet.

Puteți găsi mai multe rețete video aici.

Notă:
Dacă nu tolerați unu sau mai multe tipuri de nuci din rețetă, nu le folosiți. Dacă vă interesează conținutul de histamină, clici aici.

Prăjitură raw, cu conținut redus de histamină

O prăjitură fără coacere, proaspătă și fructată, cu conținut redus de histamină, pe care orice o poate face. Desertul perfect de vară pentru zile fierbinți.

Timp de preparare: 20 minute Dificultate: Ușor
Conținut acordeon

Ingrediente:
Pentru bază:
90 g ovăz (fără gluten, după caz)
230 g migdale
300 g curmale fără sâmburi, 2 linguri de unt de migdale
2 linguri de ulei de cocos topit

Pentru umplutură:
200 g afine congelate 200 g mure congelate 2 linguri de sirop de arțar
45 g semințe decojite de floarea soarelui 45 g nuci de macadamia
3 linguri de semințe de chia
1 lingură de ciocolată albă (vegan), tocată sau fulgi de cocos

Mod de preparare:

Pasul 1:
Pentru bază, puneți migdalele și ovăzul în procesator, amestecați și tocați fin până obțineți o consistență de aluat fraged. Adăugați celelalte ingrediente (curmale, ulei de cocos, unt de migdale) și continuați să amestecați și să măcinați până când amestecul devine lipicios. Puneți hîrtie de copt pe o tavă cu diametrul de 25 cm, întindeți uniform aluatul și apăsați ferm în formă până când totul este bine compactat.
Puneți la congelator!

Pasul 2:
Între timp, preparați stratul de fructe de pădure. Pentru aceasta, spălați procesatorul și puneți în acesta afinele și murele congelate. Amestecați bine și adăugați celelalte ingrediente (semințe de chia, nuci de macadamia, semințe de floarea soarelui, sirop de arțar, ciocolată albă).
Continuați să amestecați până obțineți un amestec cremos. Procesul poate dura câteva minute și va trebui să curățați din când în când amestecul de pe pereții procesatorului.

Pasul 3:
Scoateți baza din congelator și întindeți stratul de fructe de pădure în mod uniform deasupra. La final, presărați puțină ciocolată albă tocată (vegan) sau fulgi de cocos. Lăsați prăjitura la congelator să se așeze, timp de min. 2 ore.
Înainte de servire, lăsați-o să se decongeleze timp de 10 minute pentru a putea fi tăiată mai ușor.

Găsiți mai multe rețete video aici.

Notă: Atenție la nucile și migdalele: sunt eliberatoare de histamină. Dacă nu le puteți tolera, pur și simplu lăsați-le deoparte sau înlocuiți-le cu o alternativă gustoasă. Dacă sunteți interesat de conținutul de histamină al alimentelor, faceți clic aici.

O “super mâncare” cu conținut redus de histamină

Acest fel de mâncare este extraordinar! Arată bine, este delicios și are conținut redus de histamină.

Timp de preparare: 30 minute Dificultate: Ușor

Ingrediente (pentru 2 persoane):
Pentru conținutul bolului:
1 cartof dulce (mediu)
200 g broccoli
1 linguriță de ulei de măslline
Sare și piper după gust Puțin chilli
200 g quinoa
Avocado
1 mână de ridichi
½ castravete
2 mâini de salată romaine
1 mână de nuci + semințe Creson

Pentru dressing:
50 g tahini (pastă de susan) 1 linguriță de ulei de măsline
Puțină sare
Zeama de la jumătate de lămâie 80 ml apă rece

Mod de preparare

Pasul 1:
Fierbeți quinoa într-o cantitate dublă de apă până se absoarbe tot lichidul. Lăsați la răcit până pregătiți restul rețetei.

Pasul 2:
Preîncălziți cuptorul la 180 °C și puneți hârtie de copt pe tava acestuia. Curățați cartoful dulce, tăiați-l cubulețe și puneți-l pe tavă. Spălați broccoli, desfaceți-l în buchețele și puneți-le pe tavă. Asezonați cu puțin ulei de măsline, sare și chilli și coaceți timp de 20 minute.
Spălați salata, castravetele și ridichile, tocați-le și puneți-le în două boluri. Curățați și tăiați avocadoul și puneți-l în boluri.

Pasul 3:
Pentru dressing, puneți tahini, apă ulei de măsline, sare și zeama de lămâie într-un vas mic până obțineți o consistență cremoasă – adăugați puțină apă dacă este necesar.

Pasul 4:
Puneți legumele coapte și quinoa fiartă în boluri, tocați nucile și semințele și presărați-le deasupra. Garnisiți cu creson și adăugați sosul.

Notă:
Atenție: Avocado conține histamină. Dacă nu tolerați avocado sau celelalte ingrediente, nu le folosiți sau înlocuiți-le cu alternative, cum sunt morcovii.

Prăjitură cu piersici la pahar

Această prăjitură cu piersici, cu conținut redus de histamină, este substitutul ideal al prăjiturilor normale. Nu necesită coacere sau congelare. Ușoară, proaspătă, delicioasă și gata imediat, cu doar 6 ingrediente.

Timp de preparare: 15 minute Dificultate: Ușor
Conținut acordeon

Ingrediente pentru 4 persoane:
4 piersici (aprox. 600 g)
100 g afine
80 g migdale
40 g cocos ras
8 curmale Medjool (aprox. 140 g) 1/2 linguriță de vanilie

Mod de preparare:

Pentru bază: Pasul 1:
Puneți migdalele, fulgii de cocos și 6 curmale (40 g) în procesator și tocați totul mărunt până obțineți un amestec fărâmicios. Dacă strângeți amestecul în mână, ar trebui să se lege bine. Este important să nu amestecați prea mult ingredientele ca amestecul să nu devină prea moale.

Pasul 2:
Amestectul se pune în formă, în pahare mici sau în forma de aluminiu.

Pentru sos 3:
Tăiați 2 piersici în bucăți mici și puneți-le într-un vas împreună cu afinele.

Pasul 4:
Puneți piersicile rămase (fără sâmbure), curmalele și vanilia în mixer până obțineți o consistență cremoasă. Adăugați peste piersici și afine și amestecați.

Pasul 5:
La final, puneți umplutura în formă și garnisiți cu fulgi de cocos.

Notă:
Dacă nu tolerați unul dintre ingrediente, înlocuiți-l cu altceva.