Acasă | Intoleranță la histamină | Nutriție și alimente
Fii atent la alcool: Chiar și cantități mici pot afecta sever acțiunea enzimei DAO.
Procesul de fermentație stimulează formarea histaminei. Vinul roșu conține o cantitate deosebit de mare de histamină.
Ceaiul negru are aroma caracteristică din fermentarea frunzelor. Din păcate, conținutul de histamină crește în timpul acestui proces.
Deși cacao și ciocolata nu conțin aproape deloc histamină, alte substanțe din aceste produse blochează enzima DAO. De aceea, acestea sunt substanțe eliberatoare de histamine. Cât de bine este tolerată ciocolata depinde de conținutul de cacao. Persoanele cu intoleranță la histamină ar trebui să se limiteze, în general, la a consuma ciocolată cu lapte, cu conținut redus de cacao.
Brânza proaspătă este, în general, mai ușor digerabilă decât sortimentele maturate, cum sunt parmezan, camembert, harzer sau cheddar. Histaminele se găsesc, în principal, în și sub coajă.
În general, persoanele cu intoleranță la histamină pot consuma, fără probleme fructe. Trebuie să fie atente la citrice, banane, kiwi, fragi și căpșune, toate pot crește semnificativ nivelul de histamină din organism. Trebuie să evite fructele prea coapte și pe cele conservate din cauza conținutului mai mare de histamină.
Similar diverselor tipuri de fructe, nucile pot crește și ele eliberarea de histamină în organism.
Procesul de fermentație care implică maia duce deseori la un conținut mare de histamină în pâine. Ca urmare, trebuie evitată pâinea cu maia, care trebuie să crească înainte de coacere. Pâinea neagră, cum sunt pâinea de secară și pesmeții, sunt mai potrivite decât pâinea albă pufoasă.
Consumați alimente proaspete cât de mult posibil.
În mod ideal, preparați legumele proaspete în aceeași zi. Evitați perioadele lungi de păstrare.
Este mai bine să cumpărați cantități mici mai mult de o dată pe săptămână decât cantități mari o dată pe lună.
Gândiți-vă la un meniu pentru fiecare săptămână și faceți cumpărături în funcție de acesta.
Nu cumpărați pe cât posibil mâncare gata preparată, alimentele conservate și congelate.
La raionul brânzeturi, alegeți brânză proaspătă. Consumați cu moderație sortimente de brânză maturată, cum sunt parmezan, Brie sau Cheddar.
Aditivii, cum sunt glutamat, benzoat, coloranți, sulfiți și nitriți, cresc secreția de histamină din organism.
Atunci când mâncatul anumitor alimente devine o tortură, e foarte posibil ca enzimele care procesează substanțele nutritive să nu se găsească în cantitate suficientă în organismul tău. În consecință, din cauza intoleranței alimentare pot apărea:
• Tulburări digestive
• Dureri de cap
• Erupții cutanate
• Alte simptome
Intoleranța la lactoză și malabsorbția fructozei sunt printre cele mai frecvente tulburări de absorbție, cauzate de deficitul de enzime. Produsele noastre sunt special concepute să ofere organismului enzimele digestive de care are nevoie pentru procesare hranei, astfel încât tu să poți mânca orice poftești. Testează-le!