Acasă | Intoleranță la lactoză
Nenumărate persoane sunt familiarizate cu această problemă: stomacul începe să scoată zgomote după un pahar de lapte, un cappuccino sau un iaurt. Urmează imediat durere de stomac, flatulență sau diaree. Motivul poate fi intoleranța la lactoză.
Intoleranța la lactoză este cea mai frecventă intoleranță la alimente din lumea occidentală, afectând până la 30 % dintre populație. De obicei, manifestările acesteia sunt probleme digestive care apar după consumul de lactate.
Lactoza este zahărul din lapte. Acest zahăr dublu este format din glucoză și galactoză, substanțe nutritive care pot fi resorbite ușor si asimilate de către organism. Lactoza este descompusă în intestinul subțire de enzima lactază. În cazul intoleranței la lactoză, lactoza nu este descompusă în intestinul subțire,deoarece enzima lactază nu este prezentă în cantitate suficientă în intestin. Lactoza nedescompusă trece nedigerată în intestinul gros, unde este fermentată de bacteriile intestinale, cu formare de gaze.
Enzima lactază separă lactoza în glucoză și galactoză, care pot fi absorbite în intestinul subțire.
Dacă nu există enzima lactază sau o cantitate suficientă din aceasta, lactoza nu poate fi separată și nici absorbită la nivelul intestinului subțire. Problemele apar la nivelul tractului digestiv.
Pot exista două cauze principale ale intoleranței la lactoză. Intoleranța primară, genetică la lactoză provine din faptul că multe persoane își pierd capacitatea de a digera lactoza pe măsură ce avansează în vârstă. Ca urmare, adulții au deseori probleme când consumă produse lactate. Intoleranța secundară la lactoză este cauzată de deteriorarea mucoasei intestinale, de exemplu, din cauza medicației administrate sau bolii. Spre deosebire de forma genetică, intoleranța secundară dispare, de obicei, atunci când intestinul își reia funcționarea normală.
Chiar și bebelușii și copiii mici pot fi susceptibili de intoleranță la lactoză. Totuși, cu o frecvență de numai 1 până la 3 %, cazurile sunt foarte rare. În cele mai multe cazuri, bebelușii prezintă intoleranță temporară, în cel mai pesimist scenariu, din cauza faptului că tractul lor digestiv nu este complet dezvoltat. O intoleranță persistentă nu apare, de obicei, decât la vârsta de 5-20 ani.
Atunci când mâncatul anumitor alimente devine o tortură, e foarte posibil ca enzimele care procesează substanțele nutritive să nu se găsească în cantitate suficientă în organismul tău. În consecință, din cauza intoleranței alimentare pot apărea:
• Tulburări digestive
• Dureri de cap
• Erupții cutanate
• Alte simptome
Intoleranța la lactoză și malabsorbția fructozei sunt printre cele mai frecvente tulburări de absorbție, cauzate de deficitul de enzime. Produsele noastre sunt special concepute să ofere organismului enzimele digestive de care are nevoie pentru procesare hranei, astfel încât tu să poți mânca orice poftești. Testează-le!